Anguis fragilis
(Linnaeus, 1758)
Vidriol europeu
Malgrat el seu aspecte i del seu nom de "serp de vidre", es tracta d'un llangardaix que ha perdut les potes, encara que subsisteixen vestigis en l'esquelet, i manté, entre altres característiques, parpelles mòbils i la possibilitat de desfer-se de la cua per autotomia.
Els juvenils són de color marró daurat, platejat o groguenc, amb els costats i el ventre negres; llueixen una petita taca negra a la regió parietal que es continua en una línia també negra i estreny al llarg del dors i la cua. Els mascles adults posseeixen el dors i els costats de color uniforme, marró, grisenc, castany, de vegades amb taques marrons o blaves. Les femelles poden o no mantenir la línia dorsal i presenten una banda de color bru o negre en els costats. Aconsegueixen els 40 centímetres de longitud, sent les femelles lleugerament més grans.
S'alimenta de caragols i cucs, i altres invertebrats que atrapa entre les seves mandíbules proveïdes de petites dents còniques.
Té hàbits nocturns, amb períodes de màxima activitat a l'alba i en fosquejar; i és endormisca des d'octubre fins a finals de març.
Són ovovivípars, amb una gestació aproximada d'uns tres mesos. La femella posa entre 6 i 24 ous que fan eclosió gairebé a l'instant. Poden viure fins a 50 anys.
Bastant comú en gran part d'Europa i l'est d'Àsia, viu en els prats i llocs humits coberts per estrat herbaci més o menys dens, principalment en boscos de fulla caduca com a rouredes i fagedes, així com en els matolls i herbassars, boscos mixts i camps de cultiu.
a l'instant. Poden viure fins a 50 anys.