Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família: Salamandridae Goldfuss, 1820

Els salamàndrids són una família d'amfibis urodels que presenten les quatre extremitats ben desenvolupades, amb cinc dits en les posteriors -excepte uns pocs casos- i quatre en les anteriors, una cua en totes les etapes del seu desenvolupament i, en general, colors aposemàtics per dissuadir a potencials depredadors.

Algunes espècies són ovovivípares, però la gran majoria es reprodueix mitjançant ous dipositats en l'aigua. En alguns casos es produeix "neotènia", de manera que aconsegueixen la maduresa sexual abans de produir-se completament la metamorfosi.

Es distribueixen per tot l'hemisferi nord a Europa, Àfrica del nord, Àsia, i Amèrica del Nord. S'inclouen més de 70 espècies.

Gènere: Triturus Rafinesque, 1815

Les espècies de salamàndrids inclosos en aquest gènere, es distribueixen per la major part d'Europa, parts de Rússia i Orient Mitjà.

Viuen durant tot l'any en ambients secs i solament acudeixen a l'aigua per a la reproducció. Presenten un festeig molt elaborat. El mascle diposita un espermatòfor en el camí de la femella i després es mou davant d'ella a un costat i a un altre animant-la acuradament al fet que col·loqui el seu aparell reproductor sobre el espermatòfor i ho rebi. Les femelles posaran dos o tres ous cada dia, fins a arribar a 200 en una bona temporada.

Els capgrossos eclosionan en unes tres setmanes i triguen uns quatre mesos a realitzar la metamorfosi per convertir-se en juvenils de vida aèria.

Triturus marmoratus Latreille, 1800

Català: Tritó verd

Castellà: Tritón jaspeado

Anglès: Marbled Newt

És el tritó més gran d'Europa, aconseguint els 16 centímetres de longitud. Llueix un bonic color verd i negre en el dors, amb les parts ventrals gris fosc amb punts negres i blancs. Les femelles i els juvenils mostren una línia vertebral de color taronja.

Durant la parada nupcial, el mascle gira al voltant de la femella fent vibrar la cua i copejant-la amb ella en el cap. A més, en aquesta època, llueix una àmplia cresta des del final del cap fins a la cua, regularment rajada de negre. Sol criar en estanys amb molta vegetació. Després del apareamient, la femella diposita uns 300 ous de color verd pàl·lid embolicats en una càpsula transparent.

Els capgrossos són relativament grans, amb les brànquies vermelloses i els dits prims i llargs.

A l'estiu abandona l'aigua i pot campar bastant lluny de la seva zona de reproducció, encara que sempre en ambients humits. Durant l'hivern s'amaga en esquerdes de murs, arbres vells i sota les pedres. La hibernació no és completa, i si el temps és benigne es pot desplaçar a bastant distància.

S'alimenta de tot tipus de matèria orgànica, especialment d'insectes i mol·luscs.

Es troba només en la península Ibèrica i l'oest de França.

Triturus mamoratus (Tritó verd) femella