Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Calliphoridae (Brauer & Bergenstamm, 1889)

Els Calliphoridae són una família de dípters braquícers que inclou nombroses espècies de grandària mitjana o gran, de fins a 16 mil·límetres de longitud, i que generalment llueixen colors metàl·lics, blaus, verds o negres.
En el cap presenten una lúnula i una sutura frontal ben remarcada, al costat d'un ptilinu, una estructura que serveix per alliberar a l'adult de la pupa. Les antenes tenen tres segments, l'últim dels quals posseeix una aresta plomosa. També són característiques els pèls hipopleurals que es troben a cada costat del tòrax.
Els ous solen ser blancs o groguencs, i són posats en paquets de 150-200, podent arribar cada femella a posar al voltant de 2000 ous al llarg de la seva vida. L'eclosió ocorre en unes 8 hores, i les larves passen per tres estadis de desenvolupament. Després pupen enterrades en el sòl. La durada del desenvolupament complet es veu molt afectada per les condicions ambientals, especialment per la temperatura.
La majoria de les larves són necròfagues. Els adults són bons pol·linitzadors de certes flors d'olor molt forta.
Es reconeixen més de 1000 espècies d'aquesta família, amb una distribució cosmopolita, amb major presència a les zones tropicals i temperades.
Algunes espècies poden tenir rellevància sanitària i veterinària, perquè provoquen malalties com miasis cutània i estan associats a la transmissió d'un gran nombre de malalties virals i bacterianes.

Subfamília Chrysomyinae

Chrysomya albiceps Wiedemann, 1819

Subfamília Luciliinae

Lucilia caesar Linnaeus, 1758

Lucilia sericata

Tant el tòrax com l'abdomen d'aquesta mosca presenten un color verd metàl·lic molt brillant i una hirsuta pilositat negra. Aconsegueixen els 8 mil·límetres de grandària.

Apareixen sobre els excrements dels animals, sobre cadàvers, fang putrefacte..., sobre aquestes matèries s'alimenten i s'aparien, i en elles es desenvolupen les larves. Els adults també resulten comuns sobre flors oloroses i de vius colors alimentant-se de pol·len i nèctar.

Les femelles posen diversos centenars d'ous que tenen un desenvolupament molt ràpid, en bones condicions poden eclosionar tan sol en 18 hores. Després les larves triguen uns 10 dies en pupar. No obstant això, el nombre d'exemplars es veu reduït pels ocells, ratpenats i s freds i les pluges.

Subfamília Calliphorinae

Calliphora vicina Robineau-Desvoidy, 1830

Aquesta mosca vorinera presenta un bell color blau grisenc metal·litzat en el tòrax i en l'abdomen. Mesura al voltant d'un centímetre de grandària.

Les larves es desenvolupen sobre cadàvers en descomposició i tenen un cicle de desenvolupament de 38 dies de mitjana, encara que aquest temps està directament relacionat amb la temperatura ambiental

Durant l'hivern, aquesta espècie és la principal consumidora de cadàvers, i la primera que apareix sobre ells, mentre que durant la resta de l'any, són unes altres les espècies dominants.

Calliphora vicina mascle

Calliphora vicina mascle

Calliphora vicina mascle

Calliphora vicina mascle

Calliphora vicina mascle

Calliphora vicina  (famella)

Pollenia sp.

Es tracta de mosques mitjanes, de color gris, tenen uns pèls grocs en el tòrax i creuen les ales planes sobre el cos quan descansen.
Les femelles ponguin els seus ous en esquerdes a terra; aquests maduren en sols tres dies. Les larves busquen cucs que es convertiran en la seva font d'alimentació durant 22 dies. L'etapa pupal dura d'11 a 14 dies, després sorgeix la mosca adulta, que s'alimenta de flors.

Subfamília Rhiniinae

Stomorhina lunata

Agraïment per l'ajuda d'identificació 

Tony Irwin

Norwich, England