Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Pseudococcidae

Planococcus sp.

Planococcus, comunament anomenat cotonet, és un insecte de la família coccidae que freqüentment és plaga de cítrics i certes plantes ornamentals.

La femella adulta és groguenca, ovalada i amb segmentació dorsal evident. Està recoberta d'abundant secreció céreas d'aspecte blanc. Té potes, antenes, és mòbil i segrega abundants filaments d'aspecte a cotó que recobreixen la superfície de la planta. Els mascles tenen ales, sense secrecions i viuen pocs dies.

La reproducció és sempre bisexual. Les femelles ponen els ous en les masses cotonoses que produeixen. Als països mediterranis s'observen de 4 a 6 generacions anuals. En ser mòbils tenen capacitat de dispersió independent. Les formigues també transporten a les larves i les defensen dels depredadors, ja que s'alimenten de l'abundant melassa que aquesta espècie produeix.

Les condicions climàtiques més favorables per a aquesta espècie són de calor i alta humitat.

Prefereix la base dels fruits i en general zones ombrejades i protegides del sol i del vent, encara que es pot trobar en qualsevol punt de la superfície de la planta.