Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família: Hylidae Rafinesque, 1815

Les granotes d'aquesta família inclouen espècies molt variables tant quant a morfologia com a ecologia, la majoria són verdes o groguenques, però existeix gran diversitat en la pigmentació.
Presenten hàbits arborícoles, podent grimpar gràcies als discos expandits que presenten en els dits; s'alimenten en general d'insectes, encara que algunes poden caçar fins a petits vertebrats.

Gènere: Hyla

Hyla meridionalis Boettger, 1874

 

Català: Reineta

Castellà: Ranita meridional

 

Anglès: Mediterranean Tree Frog

 Es tracta d'una petita granota d'uns 5 centímetres de grandària, de pell llisa i aspecte gomós, amb potes llargues amb ventoses adhesives, de forma discoidal i aspecte esponjós en els dits. El seu color és verd viu, en la majoria dels casos, però pot ser marro o groguenca, les parts inferiors són blanques.

Els ulls tenen la pupil·la horitzontal. Llueix una ratlla negra des dels ulls fins a la gola.

Es distingeix de la reineta de sant Anton per la manca d'una línia marcada en els costats.

Els mascles posseeixen un sac bucal groguenc amb plecs, que inflen en època de zel per amplificar el seu cant i atreure a les femelles. Posseeixen un dels cants més potents de tots els amfibis europeus.

Viu en llocs humits amb abundant vegetació, a la qual grimpa amb molta facilitat. S'alimenta de diversos invertebrats, especialment insectes.

La seva àrea de distribució comprèn el sud de França -des de la costa Atlàntica fins al Mediterrani i la costa italiana-, sud de Portugal i a Espanya, a Catalunya i Extremadura i oest d'Andalusia. També es troba a Menorca, a Madeira i la Gomera.

L'espècie es veu amenaçada per les campanyes fumigadores de la costa mediterrània, que redueixen la seva font d'alimentació, i per la pèrdua i fragmentació de l'hàbitat on es reprodueixen.

 

Mapa de distribució en el municipi (Arxiu Vilobicel)

Cant Hyla arborea (espècie semblant)            Font:mcohyla