Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Lestidae Calvert, 1901

Chalcolestes viridis (Van der Linden, 1825)                                 Vimetaire occidental

Els mascles tenen un preciós color verd metàl·lic, que és més bru en les femelles, i amb fines bandes grogues i una marca en forma d'esperó en el tòrax. El pteristigma és molt característic, de color marró pàl·lid emmarcat en negre.

Apareix associat a dipòsits d'aigua o cursos molt lents, amb salses, alisos i bedolls, que són les plantes preferides per dipositar els ous.

Els adults volen entre agost i octubre, i els mascles defensen petits territoris, on s'aparien amb les femelles formant el típic cor. La posta dels ous també té lloc en tàndem, en buits de les escorces dels arbres que pengen sobre l'aigua, i no submergits. Els ous es desenvolupen ràpidament durant unes poques setmanes i després el seu desenvolupament es frena i passen així l'hivern. En la primavera següent fan eclosió les larves i es deixen caure a l'aigua per començar el seu desenvolupament, que no porta més de dos mesos.

Es troba distribuït per gran part d'Europa central i meridional, incloent-hi la majoria de les illes mediterrànies occidentals: Còrsega, Sardenya, Mallorca, Menorca i Eivissa, i també en el nord d'Àfrica, Turquia i Orient Mitjà.

Larva

Llista d'espècies citades a Catalunya

Alaestès verd    Lestes barbarus (Fabricius, 1798)

Alaestès robust    Lestes dryas Kirby, 1890

Alaestès fi    Lestes sponsa (Hansemann, 1823)

Alaestès petit    Lestes virens (Charpentier, 1825)

Vimetaire occidental    Chalcolestes viridis (Van der Linden, 1825)

Cavallet d'hivern comú    Sympecma fusca (Van der Linden, 1820)