Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Familia Bombyliidae

Els bombícids són una gran família de dípters braquícers que inclou diversos centenars de gèneres i més de 4500 espècies. Malgrat això, no són molt nombrosos, per la qual cosa és una família poc estudiada en general.
La majoria de les espècies són corpulentes, amb molt pel i de grandària mitjana i presenten una certa semblança amb les abelles, la qual cosa els confereix certa protecció contra els possibles depredadors. Solen tenir, una probòscide llarg i prim, que en algunes espècies és més llarga que el cos.
Els adults s'alimenten de pol·len i nèctar de flors i són bons pol·linitzadors. Les larves són depredadores dels ous i les larves d'altres insectes. Algunes espècies estan molt especialitzades en l'elecció del hoste, però unes altres són oportunistes i parasita'n a una gran varietat d'espècies.

Subfamília Bombyliinae

Bombylius major

Aquestes mosques, presenta'n el cos cobert de pelatge de color marró daurat, imitant a un petit borinot, però si ens fixem una mica més, veurem que solament té un parell d'ales i un parell de balancins posteriors, a més tenen les potes primes i desproveïdes de pèl. Mesura aproximadament un centímetre de grandària.
La seva semblança es veu accentuat també pel seu aparent vol cernid sobre les flors, no obstant això, aquest insecte sol estar agafat a la flor amb un parell de potes.
Apareix pràcticament en tot l'hemisferi nord, sent molt corrent en les vores dels camins dels boscos i als parcs i jardins.
Les femelles dipositen els seus ous en les flors que seran visitades per abelles del gènere Andrena o en les proximitats dels seus nius. Les larves aconseguiran d'una o una altra manera aconseguir el rusc de l'abella on després de parasitar les larves, realitzaran la fase pupal del seu desenvolupament.

Bombylius cf. medium

Subfamília Anthracinae

Heteralonia rivularis Meigen, 1820

Altres espècies Anthracinae, presents a Catalunya

Hemipenthes morio Linnaeus, 1758

Aquest dípter se sol veure sobre les flors de ginesta negra (Cytisus scoparius) i (Lavandula stoechas) principalment, però també sobre botó blau (Jasione montana) i(Thapsia villosa), o prenent el sol en sòls sorrencs.

El període de vol dels adults abasta de maig a agost.

Les larves són parasites d'altres insectes.

Es distribueix pel centre i sud d'Europa, centre i sud de l'antiga Unió Soviètica i Mig Orient; entre els 750 i els 1250 metres d'altitud.

 

El coll de Condreu. (Parc Natural de les Guilleries Collsacabra).