Família Alytidae                                                            (Fitzinger, 1843)

Alytes obstetricans

(Laurenti, 1768)           

Tòtil

 El Tòtil viu en l'Europa sud-occidental, des de la península Ibèrica, fins als Alps i Alemanya, en una àmplia diversitat d'habitats.
Mesura uns cinc centímetres, té aspecte matxutxo, amb el cap gran i el musell arrodonit. Els ulls són prominents, amb l'iris daurat amb vetes negres i la pupil·la vertical. El timpà és visible, però més petit que l'ull. Les potes són curtes, els membres anteriors presenten tres tubercles metacarpians i les posteriors presenten una membrana interdigital molt reduïda i un tubercle metatarsià petit. La pell és granulosa amb berrugues petites que freqüentment s'agrupen en els costats en dues fileres paleses. La coloració és grisa o marró, amb taques poc visibles de color verd, vermelloses i negres. La zona ventral és clara.
La fecundació té lloc en terra ferma. Després, la femella li cedeix al mascle un cordó amb fins a 80 ous perquè s'encarregui de la seva incubació, el mascle els porta embullats entre les seves potes posteriors fins que completen el seu desenvolupament, un mes aproximadament, i llavors els allibera en l'aigua. El desenvolupament larvari dura un any complet.
Curiosament, el Tòtil canta mentre romanen sota la sorra humida on sol passar el dia. Al caient de la tarda surt a caçar insectes i mol·luscs que constitueixen el seu aliment. Les larves són omnívores.

 

 


Mapa de distribució en el municipi (Arxiu Vilobicel)