Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família: Salamandridae Goldfuss, 1820

Els salamàndrids són una família d'amfibis urodels que presenten les quatre extremitats ben desenvolupades, amb cinc dits en les posteriors -excepte uns pocs casos- i quatre en les anteriors, una cua en totes les etapes del seu desenvolupament i, en general, colors aposemàtics per dissuadir a potencials depredadors.

Algunes espècies són ovovivípares, però la gran majoria es reprodueix mitjançant ous dipositats en l'aigua. En alguns casos es produeix "neotènia", de manera que aconsegueixen la maduresa sexual abans de produir-se completament la metamorfosi.

Es distribueixen per tot l'hemisferi nord a Europa, Àfrica del nord, Àsia, i Amèrica del Nord. S'inclouen més de 70 espècies.

Gènere: Salamandra Garsault, 1764

 

Les espècies incloses en el gènere Salamandra presenten cinc dits en les extremitats posteriors i quatre en les anteriors. Presenten una cua ben desenvolupada en totes les etapes del seu desenvolupament. Solen lluir patrons cromàtics cridaners amb funció aposemàtica.

Es distribueixen pel centre i sud d'Europa, oest d'Àsia i nord-oest d'Àfrica.

FOTO: Esther Pelechano

Salamandra salamandra Linnaeus, 1758

Català: Salamandra comuna

Castellà: Salamandra común

Anglès: Fire salamander

 La salamandra comuna presenta un dibuix molt variable amb fons negre i taques irregulars grogues o vermelloses, que de vegades són molt petites i unes altres s'ajunten formant ratlles. Malgrat aquestes variacions, el seu colorit és molt característic de manera que és impossible confondre-la amb cap altra espècie, almenys a Europa.
La coloració d'advertiment té un fonament real, perquè tenen unes grans glàndules paratoideas de forma arrenyonada, i està protegida per l'abundant secreció tòxica de la seva pell, que irrita la boca i els ulls dels seus depredadors. Posseeixen quatre dits en les extremitats anteriors i cinc en les posteriors.
Encara que poden ser majors, no solen superar els vint centímetres de longitud, incloent-hi la cua. Es mou molt lentament i se separa molt pocs metres del seu refugi diürn. Rares vegades es troba lluny de l'aigua, la podem troba en boscos caducifolis de ribera i vessants ombrívols, prop dels cursos d'aigua, hortes, pasturatges, pinedes, etc., en sòls coberts de fullaraca i preferentment humits.
S'alimenten de diversos artròpodes i cucs.
S'aparien en terra durant les nits de l'estiu, i la femella mantindrà els ous en el seu interior fins a la següent primavera, eclosionarán en el seu interior i al cap de poc les larves (capgrossos) seran dipositats en l'aigua. La posta sol ser d'entre 20 i 40 larves. Neixen amb les potes desenvolupades, que llueixen unes taques blanques molt característiques a la base, el cap proporcionalment més és molt ampla. El desenvolupament larvari es completa en uns quatre mesos i aconsegueixen la maduresa sexual als tres o quatre anys.
Es distribueix per gran part d'Europa Central i Meridional, nord-oest d'Àfrica i Àsia Menor.

Larva de Salamadra salamandra

Mapa de distribució en el municipi (Arxiu Vilobicel)