Família Salamandridae                                                    (Goldfuss, 1820)

Salamandra salamandra

(Linnaeus, 1758)

 La salamandra comuna presenta un dibuix molt variable amb fons negre i taques irregulars grogues o vermelloses, que de vegades són molt petites i unes altres s'ajunten formant ratlles. Malgrat aquestes variacions, el seu colorit és molt característic de manera que és impossible confondre-la amb cap altra espècie, almenys a Europa.
La coloració d'advertiment té un fonament real, perquè tenen unes grans glàndules paratoideas de forma arrenyonada, i està protegida per l'abundant secreció tòxica de la seva pell, que irrita la boca i els ulls dels seus depredadors. Posseeixen quatre dits en les extremitats anteriors i cinc en les posteriors.
Encara que poden ser majors, no solen superar els vint centímetres de longitud, incloent-hi la cua. Es mou molt lentament i se separa molt pocs metres del seu refugi diürn. Rares vegades es troba lluny de l'aigua, la podem troba en boscos caducifolis de ribera i vessants ombrívols, prop dels cursos d'aigua, hortes, pasturatges, pinedes, etc., en sòls coberts de fullaraca i preferentment humits.
S'alimenten de diversos artròpodes i cucs.
S'aparien en terra durant les nits de l'estiu, i la femella mantindrà els ous en el seu interior fins a la següent primavera, eclosionarán en el seu interior i al cap de poc les larves (capgrossos) seran dipositats en l'aigua. La posta sol ser d'entre 20 i 40 larves. Neixen amb les potes desenvolupades, que llueixen unes taques blanques molt característiques a la base, el cap proporcionalment més és molt ampla. El desenvolupament larvari es completa en uns quatre mesos i aconsegueixen la maduresa sexual als tres o quatre anys.
Es distribueix per gran part d'Europa Central i Meridional, nord-oest d'Àfrica i Àsia Menor.

 FOTO: Esther Pelechano


Mapa de distribució en el municipi (Arxiu Vilobicel)