Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família: Salamandridae Goldfuss, 1820

Els salamàndrids són una família d'amfibis urodels que presenten les quatre extremitats ben desenvolupades, amb cinc dits en les posteriors -excepte uns pocs casos- i quatre en les anteriors, una cua en totes les etapes del seu desenvolupament i, en general, colors aposemàtics per dissuadir a potencials depredadors.

Algunes espècies són ovovivípares, però la gran majoria es reprodueix mitjançant ous dipositats en l'aigua. En alguns casos es produeix "neotènia", de manera que aconsegueixen la maduresa sexual abans de produir-se completament la metamorfosi.

Es distribueixen per tot l'hemisferi nord a Europa, Àfrica del nord, Àsia, i Amèrica del Nord. S'inclouen més de 70 espècies.

Gènere: Lissotriton

Aquest gènere de salamàndrids ho formen animals de grandària petita o mitjà que es distribueixen per gran part d'Europa, arribant fins a Escandinàvia i les Illes Britàniques, i Àsia Menor entre el Mar Negre, el Caspi i les zones orientals de les muntanyes dels Urals.

Lissotriton helveticus

Català: Tritó palmat

Castellà: Tritón palmeado

Anglès: Palmate Newt

Aquest tritó és fàcilment identificable per la seva coloració marró clar, amb o sense taques, i el seu ventre groc o taronja. Aconsegueix els 10 centímetres de longitud total.

En l'època reproductiva, els mascles desenvolupen una cresta baixa sobre el dors i una altra més alta sobre la cua, que acaba en un petit filament. També adquireixen membranes interdigitals en els membres posteriors. Les femelles posen entre 100 i 300 ous que eclosionan en 2 o 3 setmanes. Les larves (capgrossos) sofreixen la metamorfosi entre la sisena i la novena setmana de vida. Apareixen individus neotènics: adults sexualment madurs que no han completat la metamorfosi.

Quan després de la reproducció deixa l'aigua, el seu aspecte canvia i es fa difícil d'identificar, ja que pot confondre's amb un petit llangardaix. Hibernen en terra des de novembre a març.

 

S'alimenten d'insectes i d'ous d'altres amfibis.

Exemplar neotènic en una de les basses del municipi

Exemplar metamòrfic de Lissotriton helveticus