Família Ranidae                                                                (Rafinesque, 1814)

Pelophylax perezi

(Seoane, 1885)         

Granota comuna o verda

 

Aquesta granota és pròpia de la península Ibèrica i de les illes Balears, també pot trobar-se pel sud-est francès i per la costa oest d'Itàlia. Ha estat introduïda en les Açores i en les Canàries.

Es caracteritza per la seva pupil·la horitzontal ovalada, el timpà ben visible, la pell pràcticament llisa i els plecs laterales moderadament desenvolupats. La seva coloració és molt variable, entre el verd i el marró, de vegades amb taques fosques i amb freqüència mostra una banda dorsal clara. Les parts inferiors són blanques o grises. Les femelles poden aconseguir els 11 centímetres de grandària des del musell a la claveguera, sent els mascles una mica més petits. Els dits de les extremitats posteriors apareixen units per membranes interdigitals àmpliament desenvolupades. Els mascles tenen sacs vocals de color grisenc.

Mostren hàbits tant nocturns com a diürns i no solen allunyar-se massa de l'aigua. S'alimenten de preses terrestres i aquàtiques, fonamentalment dípters, coleòpters i himenòpters, de vegades també capturen petits vertebrats i es donen casos de canibalisme. Els capgrossos s'alimenten d'algues, detritus i productes vegetals.

El període reproductor s'estén des d'abril fins a juliol. La reproducció té lloc principalment en llocs d'aigua permanents. Les femelles poden fresar més de 10000 ous. L'eclosió es produeix al voltant d'una setmana després, i la durada del desenvolupament larvari sol ser de dos mesos.

Els capgrossos solen mesurar uns 7 centímetres, presenten l'espiracle en el costat esquerre. L'aleta dorsal és baixa i la cua bastant punxeguda. Són de color verd o marró clar, amb petites taques fosques, més grans i denses en la cua.

La fecundació és externa, no obstant això, durant aquesta, el mascle subjecta fortament a la femella amb unes protuberàncies que es desenvolupen per a aquest efecte en les seves potes davanteres, i podria semblar una còpula.