Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Zygaenidae  Latreille, 1809

Els zigènids són una família de lepidòpters amb espiritrompa, amb més de 1000 espècies descrites, la majoria tropicals, però també amb nombroses espècies a les regions temperades.
Tenen les antenes claviformes i les ales amb coloracions metàl·liques i fortament contrastades amb colors vermells i grocs com a advertiment de la seva elevada toxicitat, perquè contenen cianur d'hidrogen en tots els estadis del seu desenvolupament.
Volen de dia amb un característic aleteig lent.
Les larves són d'aspecte robust i de vegades aplanades. Una expansió carnosa del tòrax els cobreix el cap. Solen alimentar-se de plantes herbàcies.

Subfamília Zygaeninae Latreille, 1809

Els zigènids d'aquesta subfamília volen de dia. Presenten dissenys brillants i colorits, com a senyal d'advertiment per a potencials depredadors, doncs són capaços de sintetitzar àcid cianhídric, que acumulen en els seus teixits.
Es distribueixen àmpliament per tota la regió Paleàrtica i per la península Aràbiga.

Gènere: Zygaena Fabricius, 1775

Zygaena lonicerae Scheven, 1777

La zygaena del lligabosc pot superar els 4,5 centímetres d'envergadura. Es tracta d'una espècie molt variable, de la qual s'han descrit nombroses subespècies. En la major part de la seva àrea de distribució (Euràsia) presenten cinc punts vermells sobre les ales davanteres. En general, els punts són més estrets i allargats que en altres espècies, i el tint blavós és molt intens. Manca de subfusió vermellosa en el revers de l'ala anterior i el voral negre de l'ala posterior és bastant estret. Malgrat ser una papallona nocturna, els adults volen a plena llum, entre el final de maig i juliol. Les erugues presenten línies longitudinals de punts negres, que alternen amb altres en les quals se succeeixen punts blancs i grocs; tenen una pilositat llarga i abundant. Les larves, que són hivernants, s'alimenten de petites plantes com a trèvols (Trifolium), almorta (Lathyrus), (Lotus corniculatus) i unes altres, mentre que els adults visiten diverses flors.

Eruga de Zygaena sp

Zygaena trifolii Esper, 1783

Aquest lepidòpter durant les hores del dia en els mesos de juliol i agost, sobre prats de flors.

Les ales tenen una lluentor metàl·lica, i reflecteixen irisacions blaves o verds, i sobre cadascuna apareixen cinc grans punts de color vermell intens, que a vegades s'uneixen per formar una taca irregular. Mesuren uns 3 centímetres d'envergadura.

Les erugues s'alimenten de leguminoses diverses, principalment dels gèneres Lotus, Dorycnium, Trifolium i Tetragonolobus.