Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família: Gekkonidae Oppel, 1811

Els gecònids (Gekkonidae) són una família de saurópsids (rèptils) escamosos, que inclou espècies de gecos de grandària petita a mitjà que es troben en climes temperats i tropicals de tot el món.

A Europa, les més conegudes són les salamanqueses que penetren freqüentment a les cases i estan envoltades de cert folklore; el nom popular salamanqueses es generalitza amb freqüència a tota la família animal. La designació gecos procedeix de l'anglès gecko, que és una generalització de Gekko, el gènere tipus de la família. Gekko al seu torn prové d'una paraula malaia homòfona, que és una onomatopeia que reprodueix el crit d'una espècie indonèsia.

En les Illes Canàries són coneguts amb el nom de perenquén, i a les zones d'Espanya i França de parla catalana se'ls anomena dragó.

Tarentola mauritanica  Linnaeus, 1758

 

Català: Dragó comú

Castellà: Salamanquesa común

Anglès: Moorish gecko

 

Aquest curiós rèptil pot aconseguir els quinze centímetres de longitud, incloent-hi la seva llarga cua. El seu aspecte és robust i matxutxo, amb el cap i el cos aplanats. Presenta, tant en el tronc com en la cua, nombrosos tubercles que li donen aspecte espinós.
La coloració és variable, en general grisenca, amb bandes fosques més desenvolupades en la cua i també en els individus joves.
Presenten coixinets adhesius amples, que s'estenen per tota la longitud dels dits, sent més amples prop dels extrems. Només hi ha arpes en els dits tercer i cambra de cada peu.
La dragó comú es distribueix per la regió mediterrània, incloent-hi les illes; també en el nord d'Àfrica i a Canàries.
És freqüentment activa de nit, si la temperatura aconsegueix els quinze graus, i és fàcil veure-la prop de les fonts de llum aguaitant als insectes atrets per aquestes.

Exemplar jove