Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família: Colubridae Oppel, 1811

Aquesta àmplia família inclou aproximadament 1800 espècies, la qual cosa suposa prop del 70% de totes les espècies de serps existents.
Es caracteritzen per tenir el cap recobert de grans escates de disposició típica. Les escates dorsals i laterals del cos són de contorn més o menys romboïdal i en la part ventral presenten una sola fila d'escates eixamplades. La seva grandària oscil·la entre els 20 centímetres i els 3 metres.
Les maneres reproductives, històries naturals i els hàbitats explotats són molt diversos. Encara que en general són espècies diürnes, amb ulls ben desenvolupats de pupil·la circular. La majoria són terrestres.
Tenen una distribució cosmopolita.
Diverses espècies de colúbrids són perillosament verinosos per als humans.

Subfamília: Colubrinae Oppel, 1811

Rhinechis scalaris Schinz, 1822

Català: Serp blanca

Castellà: Culebra de escalera

Anglès: Ladder snake

Aquesta serp apareix solament en la península Ibèrica -excepte en l'extrem nord-, el litoral mediterrani francès i l'illa de Menorca, on va ser introduïda.
Té un cos robust i la cua relativament curta, amb el cap petit i poc prominent i el musell agut. Pot aconseguir els 160 centímetres de longitud.
Els adults tenen una coloració marró amb dues línies fosques longitudinals en el dors. La pupil·la és rodona i fosca. Els joves mostren cridaneres marques en forma d'H que poden unir-se per formar l'escala que els dóna el seu nom vulgar.
Prefereix els ambients assolellats, sovint pedregosos, amb poca vegetació arbustiva. Té hàbits diürns i crepusculars. A l'hivern hiverna en caus subterranis durant quatre o cinc mesos.
S'alimenta especialment de petits mamífers, però també de polls d'aus que captura en els nius, ja que grimpa molt bé pels arbres.
Després de l'aparedament, les femelles posen entre 5 i 25 ous que enterraran i abandonaran. Les cries naixent en dos o tres mesos.

Individu adult a la Crosa de Sant Dalmai