Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família: Lacertidae Gray, J.I., 1825

Els rèptils inclosos en aquesta família es caracteritzen per la seva llengua  i les seves parpelles mòbils. Tenen el cos llarg i àgil, d'entre 10 i 70 centímetres de longitud, amb el cap ben diferenciat i la cua llarga, punxeguda, fràgil i regenerable. Les potes són fines i ben desenvolupades, proveïdes de cinc dits prims i amb ungles. El timpà és ben visible i les dents estan soldades a la vora interna de les mandíbules.

Solen regular la seva temperatura corporal amb precisió, sobretot movent-se entre llocs en sol i en ombra. Existeixen diferents estratègies d'obtenció de l'aliment en el grup, però són majoritàriament caçadors actius, principalment omnívors.

Són propis de les regions càlides i temperades del Vell Món.

Subfamília: Lacertinae Gray, J.E., 1825

Podarcis liolepis (Sargantana iberoprovençal) Renoult et al., 2009

Sargantana comuna i de mida mitjana que es troba àmpliament distribuïda en una gran varietat d’hàbitats. Al nostre municipi és comuna veure-la quasi tot l’any a excepció dels mesos més freds. El nom d’iberoprovençal s’ha actualitzat recentment respecte el d’altres espècies del mateix gènere (Podarcis)presents a la península. Tot i que és abundant i està ben adaptada a l’activitat humana, els pesticides i la depredació per gats han reduït el nombre de forma significativa

Detall del cap d'un individu adult de P.liolepis