Família Colubridae                                                                  (Oppel, 1811)

Natrix natrix

(Linnaeus, 1758)                       

Serp de collaret

És la més comuna de les serps europees i la més estesa, cobrint gairebé tot el continent fins a Escandinàvia, incloent les illes Britàniques; el nord d'Àfrica i l'oest d'Àsia. Habita llocs humits, zones de rierols i ribes de rius, encara que es pot arribar a trobar en boscos i planes.
És una espècie aquàtiqua que neda molt bé, ondula el seu cos en la superfície amb el cap aixecat. Mesura entre un i dos metres, amb el cap ben definit, els ulls grans de pupil·la rodona, i escates dorsals carenades. La coloració és molt variable, el més habitual és marró o verd fosc, encara que pot anar del gris al negre, amb diverses marques fosques, amb la part ventral més clara; molts espècimens llueixen el característic collaret groguenc, vorejat de negre, darrere del cap. Les femelles són més grans que els mascles.
S'alimenta de petits animals de sang calenta, especialment amfibis, que sol engolir encara vius.
Després de la hibernació, la serp de collaret s'aparella entre abril i maig. Els ous són posats a principis de l'estiu normalment sobre vegetació en putrefacció per mantenir una temperatura superior als 20 graus centígrads. La posta oscil·len entre 10 i 40 ous que eclosionan en unes 10 setmanes. Les cries, que mesuren gairebé 20 centímetres en néixer, són completament independents.
Quan se sent en perill segrega una barreja de líquid podent i excrements, i fins i tot arriba a fer-se la morta.