Família Colubridae                                                            (Oppel, 1811)

Malpolon monspessulanus

(Hermann)       

Serp verda

Aquesta serp pot superar els dos metres de longitud -encara que les femelles són menors-, per la qual cosa és el ofidi més gran europeu, i es caracteritza pel seu estret cap amb grans ulls amb unes crestes que sobresurten per sobre del mateix i s'estenen fins al musell i una depressió entre l'ull i la fossa nasal. Les escates dorsals són llises o amb solcs, però no carenades. La cua és llarga i prima. La seva coloració és molt variable, del gris al vermellós o al verd amb taques negres en el terç anterior. Les parts inferiors són groguenques amb clapejat fosc.
Té hàbits terrestres i diürns. Es distribueix per gairebé tota la península Ibèrica, el sud de França i el sud de Grècia, així com pel nord d'Àfrica. Hiberna entre octubre i març, aproximadament.
La còpula té lloc entre abril i maig i les postes, que es realitzen al juny, poden tenir fins a 18 ous que eclosionan entre agost i setembre.
Prefereix els terrenys rocosos o sorrencs amb vegetació arbustiva, des d'on aguaitarà a qualsevol animal de grandària adequada. Els ullals es troben en la part posterior del maxil·lar superior, per la qual cosa ha de subjectar fermament a la presa perquè el verí pugui actuar.
Només els exemplars més grans poden arribar a mossegar a l'home per l'amplitud de la seva boca, però la seva toxicitat no és molt elevada i produeix símptomes molt localitzats.