Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Tettigoniidae Krauss, 1920

Subfamília: Tettigoniinae

Tettigonia viridissima Linnaeus, 1758

Aquest saltamartí crida l'atenció per la seva grandària, superior als tres centímetres, i per la seva coloració verda brillant, amb una línia marró molt visible en la part superior del cap, que s'estén per la base de les ales anteriors. A més les ales posteriors són d'una transparència cristal·lina, posseeix uns enormes ulls de color vermellós i unes llargues antenes compostes per molts artells.
Els adults apareixen entre juliol i setembre. Les femelles dipositen la posada dins de la terra i, en la primavera següent, dels ous surten nimfes bastant semblades als adults.
Es distribueix per tota Europa, Àsia Menor i nord d'Àfrica, encara que la seva presència ha disminuït. Viuen preferentment en llocs assolellats (prats, clars de bosc, cultius...), però també els hi pot trobar en els arbres.
Tenen l'òrgan auditiu en les tíbies anteriors, i la seva finor és increïble, podent aconseguir els ultrasons. Es comuniquen mitjançant estridulacións fregant les ales anteriors.

Platycleis sp.

Existeixen diverses llagostes d'aquest gènere, que són molt semblats entre si, especialment els mascles, de manera que cal recórrer a detalls morfològics bastant especialitzats.
Presenten el cos de color marró i verd, amb diverses marques més fosques, i les ales molt llargues, que sobrepassen clarament el cos. Les femelles presenten un oviscapte molt gran i lleugerament corbat cap amunt, que també està cobert per les ales.
Està present a les regions mediterrànies d'Europa, Àfrica i Àsia, especialment sobre prats humits i en terres amb herbes curtes. En general, és poc abundant en tota la seva àrea de distribució..
Els adults apareixen entre juny i agost. El seu cant, més corrent al capvespre i a primeres hores de la nit, produeix un so entre 7 i 19 kHz.

Subfamília: Decticinae

Decticus albifrons

És una espècie d’ortòpter relativament gran (una de les majors d’Europa), i que és present de forma freqüent en la bardissa i el marge dels camins. Es poden observar adults des de juliol a octubre

Thyreonotus corsicus

Thyreonotus corsicus, una de les espècies conegudes amb el nom de grills de matoll, és un insecte de l'ordre dels ortòpters que pertany al subordre dels ensífers. Aquest subordre inclou, entre uns altres, a la família dels tetigònids, la dels efipigérids , la dels grillotálpids (grillotopos o alacrans cebolleros) i la dels gríllids . Com tots els ensífers, Thyreonotus corsicus té les antenes llargues, compostes per molts artells, presenta òrgans auditius en les tíbies anteriors i produeix estridulacións (xiroia) fregant les dues ales anteriors. Aquestes característiques permeten diferenciar els ensífers dels celífers, el subordre d'ortòpters que inclou la majoria de llagostes. Una altra característica dels ensífers que no presenten els celífers és el llarg oviscapte de les femelles, que serveix per pondre els ous en els llocs adequats.
Thyreonotus corsicus pot ser de color marró o verd, i mesura de 20 a 29 mm de llarg sense comptar l'oviscapte, que té una longitud d'entre 17 i 23 mm. Els individus que viuen a més altitud solen ser més petits que els de les zones baixes. Té l'últim parell de potes molt llarg i el pronot (part dorsal del primer segment del tòrax), que recorda una cadira de muntar, ho té enorme, la qual cosa li dóna un aspecte curiós. En el cas de les femelles, el pronot tapa totalment les ales, que estan atrofiades en tots dos sexes.