Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Gryllidae

Els gríl·lids (Gryllidae) són una família d'insectes ortòpters que inclou unes 900 espècies conegudes, entre altres els populars grills. Es diferencien d'altres ortòpters, com els llagosts, pel fet de tenir el cos més pla i les antenes molt més llargues.
El "cant" dels grills només el fan els mascles, amb les ales dentades que actuen com un violí. El so produït s'anomena estridulació i és diferent en cada espècie; a més, la freqüència depèn de la temperatura.
Sobre els grills s'ha elaborat molt de folklore a tot el món. En algunes cultures se'ls mengen. Se'n crien com a aliment de mascotes, rèptils especialment. O se'ls té com a mascota, com a l'Antiga Grècia o l'Antiga Xina.

Subfamília Gryllinae

Gryllus bimaculatus De Geer, 1773

Es tracta d'un grill de camp de distribució mediterrània, tan europea com a africana.
Es diferencia del seu parent proper, el grill de camp per dues marques en forma de punts a la base de les ales.
Canten molt fort, i els mascles poden fins i tot vibrar quan se senten amenaçats per altres mascles.
Les femelles fecundades dipositen els ous en sòls humits, amb l'ajuda del seu llarg oviscap. Les petites nimfes faran la seva aparició unes dues setmanes després.
Els grills de dues taques són fàcils de criar en captivitat i s'usen molt com a aliment per a animals insectívors, com aranyes i rèptils.

Gryllus campestris  Linnaeus, 1758

És molt fàcil sentir el cant del grill, però és difícil veure al grill cantant, ja que és un animal molt tímid que s'amaga en el cau que ell mateix ha excavat, al menor soroll o ombra sospitosos.

Per cantar, el grill mascle, l'únic que ho fa, aixeca lleugerament els èlitres, els seus coriacis de les ales anteriors, i els frega suaument un contra un altre. El cant és tant un reclam per a les femelles, com un avís per als altres mascles, doncs es mostren intolerants amb els possibles competidors.

Mesuren prop de 2 centímetres, i són de color negre brillant, amb taques de color groc daurat a la base de les ales anteriors i una taca vermellosa-ataronjada en la cara interna del fèmur. El cap és gran, amb dos grans ulls composts i petits ocels, fortes mandíbules mastegadores i llargues antenes d'uns 30 segments. Les potes són fortes, especialment el tercer parell, i totes estan dotades de fortes pues en les tíbies. L'abdomen presenta dos cèrcols sensitius, i un llarg ovipositor en el cas de les femelles.

S'alimenta tant de fulles i tiges, com d'altres petits insectes.

Les femelles introdueixen, amb l'ajuda del ovipositor, desenes d'ous a la terra. D'ells sorgeixen larves semblants als adults que sofreixen metamorfosis senzilles. S'enterren per passar l'hivern i a la primavera apareixen ja com a adults.

La seva àrea de distribució comprèn el centre i sud d'Europa.

Subfamília Gryllomorphinae

Gryllomorpha dalmatina  (Ocskay, 1832)