Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Sylvidae

Sylvia melanocephala

Català: Tallarol capnegre

Castellà: Curruca cabecinegra

Anglès: Sardinian warbler

Aquest ocell presenta un plomatge dorsal grisenc que es va blanquejant cap al ventre. Les ales són de color gris pissarra, amb les primàries i secundàries negres. La cua és molt fosca amb ratlles grisa i amb les dues rectrius exteriors blanques. El cap dels mascles mostra un caputxó negre que arrenca a la base del bec i per sota dels ulls fins al clatell, contrastant vivament amb el blanc de la gola. En les femelles, el cap és del mateix color que el dors, i no contrasta com en el cas dels mascles. En tots dos sexes, l'iris és bru i està emmarcat per un anell ocular molt cridaner de color vermellós o rosat. Aconsegueixen uns 13 centímetres de grandària.


Els juvenils tenen el plomatge més apagat, encara que els mascles ja llueixen un caputxó més destacat que el de les femelles adultes, i també tenen l'anell ocular menys contrastat que els adults. S'alimenta principalment d'artròpodes i de diferents fruites i llavors quan els primers escassegen.


Nia en arbustos a poca altura del terra.Solen trobar-se en zones de sotabosc amb matolls, en parcs i jardins. 

Phylloscopus collybita

Català: Mosquiter comú

Castellà: Mosquitero común

Anglès: Common chiffchaff

Els mosquiters comuns són habitants dels boscos, que no es distingeixen per la bellesa del seu cant, ni pel colorit del seu plomatge verd oliva amb una zona cefàlica més groguenca i la regió abdominal blanquinosa o groguenca. Mesuren uns 10 centímetres i aconsegueixen una envergadura d'ales de fins a 20. Tenen les potes fosques i el bec prim i fosc.


És un au insectívora que ingereix diàriament fins a un terç del seu pes.
La femella construeix un niu que és una espècie de bola de gramíneas amb una obertura lateral dins de la densa vegetació baixa, on posarà dues vegades a l'any, entre 5 i 7 ous de color crema amb petites taques vermelloses o negres.

 

La incubació dura unes dues setmanes i la cura dels polls en el niu altres dos; la cria es principalment a càrrec de la femella, mentre el mascle defensa el territori. Els juvenils són més castanys que els adults, amb la part inferior entre blanca i groga.
Nia en gran part d'Europa Central i Septentrional i a Àsia, i hiverna en el sud i oest d'Europa, el sud d'Àsia i el nord d'Àfrica.

Cant del mosquiter comú

Altres espècies observades al municipi

  • Tallarol de casquet: Sylvia atricapilla
  • Bruel: Regulus ignicapilla
  • Bosqueta vulgar: Hippolais polyglotta
  • Trist: Cisticola juncidis
  • Rossinyol bord: Cettia cetti
  • Tallarol de garriga: Sylvia cantillans