Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Himenòpters Sphecidae

Els esfècids són una família d'himenòpters apòcrits que inclou vespes solitàries i unes poques espècies que presenten rudiments de sociabilitat. En total s'inclouen més de 700 espècies al món.
Mesuren entre 2 i 40 mil·límetres de longitud. Són generalment de color fosc, algunes amb reflexos metàl·lics o amb colors brillants. L'abdomen és llarg i amb un pecíol molt estret ("cintura de vespa"). La tíbia presenta dos espolons.
La biologia dels Sphecidae és summament diversa. La gran majoria són solitàries. Moltes fan els seus nius en buits en el sòl o cavitats preexistents, unes altres construeixen nius en branques amb fang i en alguns casos resina. Són totes depredadores. Cada espècie sol estar especialitzada en un tipus particular de pressa, generalment insectes o aranyes. La majoria paralitza a la presa i pon els seus ous en ella, sense proporcionar-los una altra cura. Altres poques espècies continuen alimentant a les seves larves durant el desenvolupament.

Ammophila cf. heydeni

Ammophila hirsuta

Sceliphron destillatorium

Aquest himenòpter aconsegueix els 3 centímetres de longitud corporal. Es caracteritza per l'estretíssima i llarguíssima "cintura" de color groc que uneix el tòrax amb l'abdomen d'una manera gairebé inversemblant.
La femella fabrica en solitari un niu amb saliva i terra en el qual sol emprar un sol dia a construir cada cel·la realitzant dotzenes de viatges amb granits de fang. Una vegada acabada la cel·la, l'aprovisiona amb diverses aranyes paralitzades per diverses picades del seu agulló perquè serveixin d'aliment a l'única larva que naixerà en cada cel·la.
La pupació també tindrà lloc a l'interior del niu, del com emergirà la vespa ja adulta.
Es distribueix per gran part del centre i sud Europa, i és cada vegada més freqüent en entorns humanitzats.

Sceliphron curvatum

Sphex pruinosus

Isodontia mexicana