Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Familia Scoliidae Latreille, 1802

Aquesta és una petita família de vespes de distribució mundial, que conté unes 300 espècies.

Són insectes grans, robusts i peluts, de color negre en general, amb franges brillants grogues o taronges. Les ales presenten un aspecte arrugat en l'àpex. Els mascles llueixen un aspecte més esvelt que les femelles i tenen les antenes més llargues.

Són paràsits externs de larves d'escarabats: les femelles les paralitzen amb el seu verí, les porten a una cel·la sota terra i després dipositen un ou. Els exemplars adults són pol·linitzadors de flors silvestres.

Gènere: Scolia Fabricius, 1775

Scolia hirta (Schrank 1781)

Aquesta vespa pot aconseguir els 2,5 centímetres de grandària. Són de color negre, però normalment llueixen dues franges grogues a la part dorsal de l'abdomen. Les ales tenen un color fumat fosc, amb reflexos blaus. Les antenes dels mascles són més llargues que les de les femelles.

Són animals solitaris que parasita'n larves d'escarabats de la família Scarabaeidae.

Els exemplars adults els poden veure's entre juliol i setembre i són bons pol·linitzadors de les diverses plantes sobre les quals s'alimenten, les flors de les quals solen tenir colors blaus.

Es distribueix per gran part d'Europa mediterrània i central, Pròxim Orient i nord d'Àfrica.

Gènere: Colpa

Colpa quinquecincta