Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Crabronidae

Els crabrónids (Crabronidae) són una família molt àmplia d'himenòpters de la superfamília Apoidea que inclou la majoria de les espècies que abans estaven incloses en la superfamília Sphecoidea que ja no existeix. Conté 20 gèneres i més de 9.000 espècies. És possible que algunes de les seves subfamílies adquireixin rang de famílies en el futur.

Varien en grandària entre 6 i 20 mm. Algunes espècies són molt abundants; moltes visiten flors.

Moltes espècies fan els seus nius en el sòl, unes altres en tiges buides o en túnels en la fusta. Les larves són alimentades amb presses capturades i portades al niu. El tipus de pressa varia amb l'espècie; inclou àfids, escarabats, papallones i arnes, cigarras, grills, mosques, etc. Algunes espècies són cleptoparásitas, alimentant a les seves larves amb presses que van robar d'altres nius de vespes.

Astata sp.

Gènere: Bembix

Bembix és un gènere d'himenòpters de la família Crabronidae, cosmopolita, nombrós, amb al voltant de 380 espècies. Sovint són de colors brillants. L'abdomen és negre, amb bandes laterals corbades blanques o grogues que sovint es toquen en la línia mitjana dorsal. Són predadores. De vegades, les anomena'n vespes de la sorra pel seu hàbitat preferit.

Bembix merceti J. Parker, 1904

Bembix oculata Panzer, 1801

Gènere: Philanthus

Philanthus triangulum Fabricius, 1775

La vespa llop europea és una caçadora solitària, de fins a 18 mil·límetres de longitud, amb un cap de gran grandària i unes antenes característiques que presenten un engrossiment en la part central.

Les seves preses són abelles de la mel habitualment, però els adults no les mengen, sinó que les femelles, les porten paralitzades als nius subterranis perquè serveixin d'aliment a les larves durant l'eclosió els ous. Els exemplars adults s'alimenten de nèctar i pol·len.

Es distribueix per gran part d'Europa, aconseguint Àsia Central i en el nord d'Àfrica. Es troba en tota la península Ibèrica, on no és molt abundant.