Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Pomatiidae

Gènere: Pomatias Studer, 1789

Pomatias és un gènere de petits cargols terrestres operculats, mol·luscs gastròpodes a la família Pomatiidae. Tenen l'opercle prim i cartilaginós, la conquilla té pocs verticils, composta per dues plaques concamerades. La conquilla és imperforada, cònica amb les voltes abombades i amb estries o rivets longitudinals. El peristoma és simple o doble, la vora interna de l'obertura és contínua mentre que l'externa és reflectida. S'han descrit com a mínim una dotzena d'espècies distribuïts a l'Europa meridional, Corfú i l'Índia.

 

Pomatias elegans O. F. Müller, 1774

La petxina d'aquest caragol de forma cònica amb 4 o 5 espirals, i és de color groguenc o marró grisenc amb punts o bandes fosques. El disseny pot ser bastant variable.
El peu està enfonsat longitudinalment, i cadascuna de les parts pot moure's per separat. Presenta un opercle calcari i dur, que roman sempre a la part superior del peu per la zona posterior. Amb ell es tanca hermèticament, de manera que pot conservar per molt més temps la humitat interior.
Prefereix les zones ombrejades i humides amb sòls on pugui excavar el seu cau. Té hàbits nocturns, encara que pot veure's actiu en dies plujosos i humits.
Apareix en l'Oest d'Europa i en la conca del Mediterrani.