Els Súids

Sus scrofa (Linnaeus, 1758)

El senglar, porc senglar, porc salvatge.

El senglar és un habitant freqüent dels boscos. La seva distribució s'estén per tota la zona temperada d'Europa i Àsia. És l'avantpassat salvatge del porc domèstic. Desafortunadament, va ser introduït en diverses regions per a la pràctica de la caça major.
Mesura uns 120 centímetres, amb una alçada de fins a 65. Les femelles pesen entre 40 i 64 quilograms, arribant els mascles a superar els noranta (amb registres puntuals de gairebé 150 quilograms).
El cap és allargat i de forma cònica, i acaba en una espècie de call pla. Els ulls són molt petits i negres. El cos és massís i robust, amb les potes bastant curtes, però molt fortes, sent les posteriors lleugerament més baixes que les davanteres. La cua és curta. El peu està proveït de dos dits amb peülla, i mostra dos rudiments posteriors més elevats, amb el que deixa una empremta molt característica.
El pelatge és gruixut i de color negre, marró o vermellós.
Els canins del mascle estan transformats en armes de defensa. Els inferiors són llargs i tallants, mentre que els superiors ("ronses") es corben cap amunt, funcionant com una tisora.
Els garrins són amarronats amb tres o quatre bandes longitudinals groguenques en cada costat, que desapareixen en pocs mesos, passant a un pelatge vermell.
El senglar viu en famílies formades per un mascle adult, dues o tres femelles, la major de les quals és la dominant, i les cries. Quan un mascle adult és derrotat en una baralla per la possessió de les femelles, es retira a viure en solitud.