Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Familia Tenebrionoidae

Els tenebriònids (Tenebrionidae) són una de les grans famílies de coleòpters amb unes 20.000 espècies descrites. La seva grandària oscil·la entre 1 i 80 mm, són predominantment de coloracions fosques, d'on deriva el seu nom. Són bàsicament detritívors i són especialment nombrosos en ambients esteparis i desèrtics.
La majoria de les espècies són de color negre o marró, però no falten les coloracions vistoses. Les antenes tenen normalment 11 segments i són relativament curtes. Té cinc artells en els tarsos anteriors i mitjans, i quatre en els posteriors (fórmula tarsal 5-5-4, rarament 4-4-4); les antenes s'insereixen sota un sortint lateral del front. L'abdomen té 5 esternitells visibles, els tres primers units i immòbils. Els èlitres presenten usualment costelles longitudinals. Moltes espècies posseeixen glàndules defensives en l'abdomen que produeixen secrecions de caràcter defensiu. Les larves són cilíndriques i estan ben esclerotizades.

Subfamília Tenebrioninae Latreille, 1802

Gènere: Blaps Fabricius, 1775

Blaps lethifera Marsham, 1802

Aquest escarabat totalment negre, presenta el cos molt aplanat, ample, amb el pronot sense puntejat, i els èlitres, que estan soldats, més amples que el protòrax, i acabats en un mucró relativament curt.
A més de posseir glàndules odoríferes defensives, és capaç de simular estar mort, quedant "potes enlaire", completament rígid, amb les extremitats estirades i absolutament immòbil durant bastant temps, tolerant tot tipus d'estímuls. Aquest mecanisme de defensa es coneix com a "tanatosis".

Gènere: Phylan Dejean, 1821 

Subgènere: Platyolus Mulsant & Rey, 1854

Phylan gibbulus Motschulsky, 1849

Mesura d'11 a 14 mm. Cos ample, robust, moderadament convex, negre i brillant. Cap amb puntuació forta i densa. Antenes llargues. Protòrax transvers, tan ample com els èlitres en el mascle i més estret en la femella; moderadament convex en el disc i en declivi fins a les vores laterals, amb puntuació densa. Èlitres oval-allargats, poc convexa per damunt, més amples a la base que en la part posterior del protòrax, amb estries marcades de punts petits i densos. De distribució Mediterrània.

Subfamília Pimeliinae Latreille, 1802

 Gènere: Asida Latreille, 1802

 Subgènere: Asida Latreille, 1802

Asida sabulosa reticulata Solier, 1836