Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família  Scarabaeidae Latreille, 1802

Els escarabats d'aquesta família tenen les antenes en forma de petites làmines desplaçades lateralment pel que fa a l'eix de l'antena. Presenten el cos ovalat i sovint llueixen banyes o protuberàncies en el cap i en el tòrax, que els mascles utilitzen per lluitar per les femelles.
Encara que predominen els de color fosc, també hi ha espècies de colors brillants, grocs, vermells, verds o blaus, i amb reflexos metàl·lics.
Presenten una àmplia diversitat d'hàbits, tant els adults com les larves.

Subfamília Dynastidae MacLeay, 1819

Gènere: Oryctes Illiger 1798

Oryctes (Oryctes) nasicornis grypus (Linnaeus, 1758)

Tenen una grandària major de 25 mm. encara que pot superar els 44 mm., cos robust, coloració castany fosc i presenten dimorfisme sexual. El mascle té una banya clipeal aixecat i incursado cap enrere, en la femella el cap presenta un fort tubercle cònic cap a la sutura frontal. Té un cicle evolutiu que dura entre 2 i 4 anys. Les larves són gruixudes, de cos tou que pot arribar a assolir, abans de la metamorfosi un longitud de 100 a 120 mm. se solen trobar a la terra, en restes de materials vegetals, en troncs d'arbres vells i en les palmeres a les zones de podridures ocasionades per altres agents i en tots els casos en ambients humits.

S'alimenten de vegetals en descomposició. Els adults apareixen de forma esglaonada a partir de primavera i fins estiu, tenen hàbits nocturns i no se solen alimentar molt en aquesta fase.

L'escarabat rinoceront (Oryctes nasicornis) és un dels representants més grans de la superfamília dels escarabeoïdeus que podem observar dins del nostre municipi. Els escarabats adults tenen una llargada de 20-40 mm, cos robust, coloració castany fosc, presenten dimorfisme sexual  i poden volar. Els mascles  ostenten una banya corbada cap enrere sobre el cap, mentre que les femelles presenten un escut corni llis.

Té un cicle evolutiu que dura entre 2 i 4 anys. Les larves són gruixudes, de cos tou que pot arribar a assolir, abans de la metamorfosi un longitud de 100 a 120 mm. se solen trobar a la terra, en restes de materials vegetals, en troncs d'arbres vells i en les palmeres a les zones de podridures ocasionades per altres agents i en tots els casos en ambients humits. S'alimenten de vegetals en descomposició.  Els adults, en canvi, s'alimenten de la saba dels arbres durant la seva curta vida. Es poden observar volant les nits d'estiu.