Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Familia Buprestidae  Leach, 1815

La família dels Buprestidae inclou gairebé 13.000 espècies. Són fitòfags, tant en estat adult com larvari i en alguns casos poden ser plagues per a l'agricultura. Moltes espècies estan brillantment acolorides sent veritables joies per als col·leccionistes, al que al·ludeix el seu nom anglès (jewel beetles).
Els buprèstids són àgils, bons voladors i eminentment diürns, volant a ple sol i quan la temperatura és alta, sent actius en les hores centrals del dia. Són tots fitòfags, alimentant-se sobretot d'escorça tendra, fulles o pol·len en les flors. En cas de perill repleguen antenes i potes i es deixen caure al sòl on romanen immòbils i passen inadvertits.
Els ulls són grans, i manquen d'ocells; les antenes són serrades, d'onze artells; la base del pronot no presenta angles perllongats i s'encaixa perfectament amb els èlitres; l'apòfisi del prostern està més o menys encaixada en una cavitat del mesostern, mecanisme destinat a la fixació del protòrax; els èlitres cobreixen tot l'abdomen i les ales; els tarsos són pentàmeres, és a dir, tenen cinc artells en totes les potes; l'abdomen té els primers segments visibles fusionats.
Les femelles dipositen els ous en les esquerdes de l'escorça, les tiges de plantes baixes, en el coll de les arrels o sobre les fulles; algunes espècies fan la posada en el sòl; en la majoria d'ocasions trien arbres o vegetació morta, malalta o afeblida per l'atac d'altres insectes, incendis, etc., amb el que contribueixen al sanejament dels boscos. No obstant això, algunes espècies ataquen plantes sanes i produeixen greus destrosses en els cultius.

Anthaxia hungarica (Scopoli, 1772)


Acmaeoderella lanuginosa Gyllenhal, 1817