Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Staphylinidae

Els estafilínids (Staphylinidae) són una família de coleòpters polífags de la superfamília estafilinoïdeus que es distingeixen pels seus èlitres curts que deixen més de la meitat del seu abdomen exposat. S'han descrit unes 56000 espècies distribuïdes en uns 3500 gèneres. Cada any se'n descriuen unes 400 espècies noves i es creu que les 3/4 de les espècies tropicals encara no s'han descrit. Aquest grup és el segons més nombrós dels escarabats després dels Curculionidae. És un grup antic amb fòssils des del Triàsic, fa 200 milions d'anys.

Es troben en qualsevol dels hàbitats que ocupen els coleòpters i són polífags excepte els teixits vius de les plantes superiors. Alguns (com Thinopinus pictus) se submergeixen en el mar en la zona intermareal; Poques espècies, com algunes del gènere Aleochara, són parasitoides d'altres insectes.

Els del gènere Stenus són predadors de petits invertebrats com els col·lèmbols deixant anar els llavis del seu cap i alliberant una substància adhesiva que s'enganxa a la presa.

Philonthus (Philonthus) politus (Linnaeus, 1758)


Ocypus olens (O. Muller, 1764)


Xantholinus sp.


Quedius simplicifrons (Fairmaire 1861)