Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Lycosidae

Els licósids (Lycosidae) són una família d'aranyes araneomorfas, entre els membres de les quals es troben les que a Europa es diuen taràntules.

Lycos és paraula grega que significa llop i en molts idiomes, com l'anglès, s'ha adoptat l'expressió "esgarra llop" com a traducció de Lycosidae. En realitat, el nom de la família deriva del d'un dels seus gèneres, Lycosa. Les aranyes més grans d'Europa s'enquadren en aquesta família, que també inclou membres de pocs mil·límetres de longitud.

Són aranyes que vaguen en el sòl, excavant petites galeries verticals o ocupant esquerdes naturals des de les quals aguaiten a les seves preses, la presència de les quals detecten per les vibracions del sòl. Les del gènere Pirata habiten ambients humits i són capaços de córrer sobre l'aigua o submergir-se en aquesta per escapar dels predadors. No fabriquen una xarxa de caça (excepte les dels gèneres Sosippus, Aglaoctenus (Sud-americà) i Diapontia (Sud-americà), però algunes cobreixen amb seda els seus refugis. Les potes i els quelícers són robusts, sent el quart parell de potes el més llarg. Dos dels seus vuit ulls són relativament grans i frontals, de manera que gaudeixen de millor visió que la majoria dels aràcnids, la qual cosa els permet orientar-se visualment i perseguir activament a les seves preses.

Els mascles cortegen a les femelles amb moviments rítmics dels seus pedipalps i aixecant les potes anteriors. Una vegada aconseguit el permís el mascle es col·loca sobre el cefalotòrax de la femella i la fecunda amb els seus pedipalps. Les femelles fabriquen per als ous un sac esfèric que porten penjant de l'extrem posterior i inferior de l'abdomen. Quan els ous eclosionan, porten a les cries sobre l'abdomen fins que realitzen la seva primera muda. En alguns casos s'ha observat que les femelles exposen el sac d'ous al sol.

Arctosa cinerea

Arctosa cinerea és una aranya de la família Lycosidae de color gris clar o marronós proporcionat per una pilositat densa. El cefalotòrax és una mica més curt i ample que l’abdomen. Les potes són llargues i gruixudes, equipades amb setes rígides com espines i embellides amb franges fosques i clares alternes. El mascle és poc més petit que la femella aconsegueix una longitud de 17 mm (mascles només 14 mm), però les seves potes són més llargues.
Arctosa cinerea viu entre les roques i els còdols de la vora de torrents. S’amaga en un niu cavat a la terra molla i entapissat de teranyina, l’aguait des d’on caça insectes.
El exemplar de la fotografia, va ser observat el molí de la Mare de Déu de les fonts a Salitja

Alopecosa trabalis

Alopecosa albofasciata

Aquesta aranya presenta uns llargs palps, i es caracteritza pel seu disseny: llueix una banda central clara en el cefalotòrax, que s'eixampla en la part davantera de l'abdomen per englobar una illeta fosca amb forma de cor i tornar a ajuntar-se en la part posterior. Les femelles són lleugerament majors que els mascles; mentre que els mascles solen tenir coloracions més contrastades, i uns visibles pèls en les tíbies del parell de potes davanteres.
Caça les seves preses en el sòl i solen mastegar-les i ingerir-les completes, gràcies a unes dents presents en els seus quelícers.
Les femelles dipositen el sac d'ous en un cau i periòdicament ho treuen al sol.
Tenen una àmplia distribució per les regions temperades d'Europa, Àsia i Amèrica del Nord.

Mascle

Mascle

Femella

Femella

Hogna radiata Latreille, 1817

Aquesta gran aranya d'uns dos centímetres i mig de grandària, està present en tot el sud d'Europa i el nord d'Àfrica, especialment en llocs secs i rocosos.
Són consumades depredadores, que cacen tant a l'aguait com a la carrera, sempre en el sòl, amb l'ajuda de les seves llargues i potents potes. Estan proveïdes d'aparells inoculadors de substàncies tòxiques, amb les quals paralitzen a les seves preses abans de devorar-les.
Viuen en petits túnels subterranis profusament folrats de tela d'aranya, que conserven un alt grau d'humitat, almenys en comparació de l'ambient extern.
El cos és robust, de color marró clar o verdós, el prosoma llueix tres bandes clares, dos laterals i una central que delimiten dues àrees fosques que presenten línies radials molt evidents. Les femelles aconsegueixen els 2,5 centímetres de grandària, menteixis que els mascles no arriben a 1,8.
Els mascles realitzen un ritual de festeig que consisteix en el moviment rítmic de les potes anteriors i dels pedipalps, alhora que gira sobre una petita zona.
Les femelles porten el sac d'ous pegat al seu abdomen, i després de l'eclosió, que ocorre aproximadament al mes, portaran sobre l'abdomen a les petites aranyes, que tenen ja l'aspecte dels adults, almenys durant dues setmanes.

Pardosa lugubris

Els licòsids són aranyes amb el prosoma o cefalotòrax i l'opistosoma o abdomen de mides similars. No fabriquen trampes de terayina, sinó que busquen activament les seves preses mercès a la vista panoràmica de 360° que li proporcionen els seus 8 ulls. Pardosa lugubris és de color marró fosc amb una franja central clara i relativament ampla al prosoma que la diferencia d'altres espècies del mateix gènere. Les femelles de la família licòsids, teixeixen un capoll per guardar i transportar els ous. Primer fabriquen una base plana, damunt de la qual ponen els ous. Posteriorment afegeixen més material de seda i fils tensors fins a tancar-lo completament en forma esfèrica o lleugerament el·lipsoïdal i deixar-lo fixat a les mateixes fileres secretores de seda. D'aquesta manera tan protectora, la femella arrossega la posta fins que els ous fan eclosió al cap de 2 o 3 setmanes. Llavors la mare s'afanya o obrir el capoll i permet que les petites aranyes se li enfilin a l'opistosoma, uns quants dies, fins que puguin alimentar-se pel seu compte.

Pardosa sp

Aquesta petita aranya d'amb prou feines mig centímetre de longitud, no teixeix teranyina, sinó que persegueix a les seves preses. És una espècie molt nombrosa en prats, camps i jardins de tota Europa.