Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Atypidae Thorell, 1870

Atypus affinis Eichwald, 1830

 

Són poques les aranyes del subordre Mygalomorphae que habiten en la península Ibèrica, i encara que la seva grandària és molt més modesta que el dels seus parents tropicals, l'aspecte dels seus quelícers segueix sent formidable i apareixen disposats en vertical i no es creuen.

Els mascles ronden el centímetre de grandària, mentre que les femelles poden arribar als 2. Són de color negre o molt fosc.

Viuen en galeries verticals excavades en el sòl que poden arribar a tenir 30 centímetres de profunditat i que estan folrades amb un tub de seda. Quan un insecte trepitja el tub, la aranya percep les vibracions en la tela, es precipita cap a ell i ho atrapa des de la part interior del tub, arrossegant-ho a l'interior per devorar-ho.

Aconsegueixen la maduresa sexual en uns quatre anys. Només els mascles abandonen els seus tubs per a la reproducció durant la tardor, i van a la recerca d'alguna femella. Moriran poc després de la fecundació. La femella diposita els ous en el seu propi tub, on les petites aranyes naixeran en l'estiu següent. Abandonaran a la mare un any després.

Es distribueixen per terrenys sorrencs i calcaris d'Europa Meridional i Central, des del sud d'Anglaterra i Dinamarca fins al nord d'Àfrica.