Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Agelenidae Clerck, 1757

Manquen de cribel i tenen òrgans genitals complexos. Presenten sis fileres i tres ungles tarsals en els extrems de les potes. En el prosoma es distingeix la regió cefàlica de la toràcica. Tenen vuit ulls en dues files transversals. Els quelícers solen aparèixer enfosquits, són forts i amb els marges dentats.
Formen teles en embut, en l'interior del qual es mantenen a l'aguait de les preses. Algunes espècies requereixen llocs ombrius, mentre que unes altres les localitzen en espais oberts. Unes poques espècies presenten una alta sociabilitat.
En l'època reproductiva, els mascles es desplacen a la recerca de les femelles, i les còpules solen tenir lloc en les teranyines d'aquestes. Les postes són globoses o lenticulades i estan protegides per una secreció sedosa. La majoria de les espècies té un cicle de vida anual, encara que hi ha excepcions.

Gènere: Agelena (Walckenaer, 1805)

Agelena labyrinthica (Clerck, 1757)

Aquesta aranya aconsegueix una longitud corporal propera als 2 centímetres. L'abdomen presenta una banda central de color marró clar, amb bandes més fosques i grisenques a cada costat, que presenten fins traços blancs.
Es poden veure entre maig i octubre, i s'alimenten d'insectes, especialment dípters que cauen a les seves xarxes teixides en vertical a poca alçada, i en la cara sud de les tanques o els arbustos, generalment. La seda que produeixen és tan gruixuda que les teles poden semblar de color blanc.
Un dels extrems de la teranyina presenta forma d'embut i acaba en un laberint de túnels que li ha donat el nom. Amagat al centre del laberint està el sac d'ous. La femella es queda amb els petits fins que aquests poden deixar el laberint.
S'estén per la meitat superior de la regió Paleàrtica (Europa, Àsia Septentrional i Central fins a el Japó), on pot arribar a ser comuna en llocs secs i assolellats, amb vegetació baixa i arbustos poc espessos.

Gènere: Tegenaria Latreille, 1804

Tegenaria (Eratigena) atrica  Koch, 1843

L'aranya domèstica ha seguit a l'home a totes les parts del món, de manera que és molt difícil trobar-les separades d'aquell.

És una de les aranyes més grans de tota Europa, aconseguint les femelles gairebé els 2 centímetres, i els mascles 1,5. És possible veure a les femelles durant tot l'any, mentre que els mascles només apareixen entre juny i octubre, l'època reproductiva.

Les femelles protegeixen amb la seva presència el sac d'ous, del que sortiran unes 60 petites aranyes que romandran juntes al voltant d'un mes.

L'aranya domèstica teixeix una tela en forma d'hamaca horitzontal, amb fils de sustentació que poden ser molt llargs. En l'extrem de la tela construeix un petit túnel en el qual espera. La seda no té substància enganxosa, per la qual cosa la propietària ha d'estar molt atenta per captura ràpidament sobre les preses. Són capaços de córrer a considerable velocitat.

Els adults poden practicar el canibalisme amb les petites aranyes.

Malgrat la seva grandària, la seva mossegada amb prou feines pot traspassar la pell humana, i en cas de fer-ho, el verí no té efectes apreciables.

Tegenaria sp.

Eratigena agrestis (Walckenaer, 1802)

Aquestes aranyes presenten una coloració marró i les potes pràcticament llises, sense pèls. Les femelles poden aconseguir els 15 mil·límetres de grandària, mentre que els mascles rares vegades aconsegueixen 10.

Són considerades agressives i la seva picada pot ser perillosa per als éssers humans, produint considerable dolor i possible necrosi.

Encara que és una espècie nativa de la meitat occidental d'Europa Central, s'ha estès considerablement per tota Europa i aconseguida Amèrica del Nord. S'estableix en zones amb clima moderadament sec, incloses els habitatges, encara que és més comú en jardins i camps.

Gènere: Malthonica  (Simon, 1898)

Malthonica silvestris  (L. Koch, 1872)

Aquesta aranya presenta una coloració marró, amb alguna línia longitudinal fosca en el epistoma.

Tant el cos com les potes presenten alguns pèls llargs i negres ben visibles, no obstant això, tot el cos està cobert d'uns pèls plomosos que solament poden veure's amb un gran nivell d'ampliació.

Els mascles són similars a les femelles, encara que més prims i amb les potes més llargues. Els grans palps negres del mascle i el epigin de la femella, serveixen per identificar a aquesta espècie.

Prefereixen les zones d'on abunda el bruc i coníferes, sota pedres i arbres caiguts.