Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

El conjunt volcànic de la Crosa

El conjunt volcànic de la Crosa es un espai de característiques molt singulars dins del territori català, el cràter es el més gran de la Península Ibèrica i un dels més grans d'Europa. Se situa al límit entre la fossa de la Selva i el massís de les Guilleries, i recobreix els sediments del Neogen i les roques plutòniques i metamòrfiques del Paleozoic. Es troba situat damunt d'una falla relacionada amb la falla d'Amer, entre materials paleozoics (ignis i metamòrfics) i els sediments neògens i quaternaris que omplen la depressió de La Selva.

El cràter es va convertir en una zona lacustre fins que el segle X es va procedir a la seva dessecació mitjançant l'obertura d'una galeria de drenatge. La dessecació va ser definitiva el segle XVIII quan es va excavar un segon corredor de drenatge. Tot i així, en èpoques de pluges intenses i continuades, l'antic estany del fons del cràter es torna a fer visible.